wtorek, 24 lutego 2015

Zapiekanka farmerska

Na pierwszy ogień zamieszczam przepis na ZAPIEKANKĘ FARMERSKĄ. Jest to zmodyfikowana receptura, którą znlazłem kiedyś na jakimś blogu, nie pamiętam nazwy bloga. Wiem, że tamta potrawa nazywała się ZAPIEKANKA WIEJSKA. Bardzo dobra potrawa. Niewymagająca zbyt dużych umiejętności kulinarnych. Prosta w przygotowaniu i w miarę szybka, bo zabierze nam max 60 minut.

 Składniki:

-2 łyżki oliwy
-mięso mielone wieprzowo-wołowe, około 50-60 dkg
-1 marchewka
-1 cebula
-3 ząbki czosnku
-3 łyżki koncentratu pomidorowego
-pół szklanki bulionu drobiowego, bądź wołowego, czy też warzywnego (to nie ma znaczenia)
 -przyprawy : sól, pieprz, oregano, bazylia, koperek, majeranek, pietruszka, szczypiorek, papryka słodka, papryka ostra (przyprawiałem chyba wszystkimi przyprawami jakie posiadam w swojej kuchni, więc tutaj jest dowolność)
-1 puszka groszku zielonego
-1 puszka kukurydzy
-70 dkg ziemniaków
-10 dkg sera żółtego tartego
-pół szklanki mleka
-2 łyżki masła
-1 lub 2 szczypty gałki muszkatołowej 

Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno siekamy. Marchew trzemy na tarce. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy warzywa do zrumienienia. Wrzucamy mięso. Podsmażamy. Dodajemy koncentrat. Mieszamy z mięsem. Kiedy wszystko się ładnie ze sobą połączy, podlewamy bulionem. Kiedy troszkę odparuje, przyprawiamy. Gotowe mięso wykładamy do naczynia żaroodpornego (ja akurat użyłem naczynia ceramicznego). Na mięsie rozprowadzamy odcedzony groszek. Czekamy aż mięso trochę ostygnie. Do garka z wodą wrzucamy obrane ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy z wody. Ubijamy. Dodajemy mleko, masło, sól, gałkę muskatołową. Mieszamy. Gotowe puree rozprowadzamy po groszku. Na wierzchu robimy szlaczki widelcem. Wstawiamy do pieca na 20-30 minut. Temperatua około 200 stopni Celsjusza. Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz